Kolejden Bir Yıl Sonra Taliban Onu Okuldan Yasakladı

Taliban yönetimi altındaki ilk okul günü yaklaşırken Sajida Hussaini umutluydu. 17 yıllık öğretmenlik yapan babası ve annesi, ona ve kardeşlerine eğitimin değerini aşılamış ve liseyi bitirmesine bir yıl kalmıştı.

Taliban geçen yaz ülkeyi ele geçirmiş ve kendisinin ve diğer Afgan kızlarının tüm hayatları boyunca sahip oldukları hakların çoğuna son vermiş olsa da, rejim 23 Mart’ta okulları yeniden açacağını ve kızların okula gitmesine izin vereceğini açıklamıştı.

Ancak Sajida ve sınıf arkadaşları okulun ön kapısına vardıklarında, yöneticiler onlara altıncı sınıftan sonraki kızların artık sınıflara girmesine izin verilmediğini bildirdi. Kızların çoğu gözyaşlarına boğuldu. Sajida, “O anı hayatım boyunca asla unutmayacağım” dedi. “Karanlık bir gündü.”

Sajida, Afganistan’da sekiz aylık bir aradan sonra sınıflarına dönmeye hazırlanan yaklaşık bir milyon kız çocuğu arasındaydı. 21. yüzyılın başlarında Taliban’ın iktidardan düşmesiyle birlikte, ülke genelindeki kızlar ve kadınlar yeni özgürlükler kazandılar ve köktendinci grup Ağustos’ta Kabil’i kasıp kavurduğunda aniden yeniden sorgulanmaya başladı. Uluslararası topluma yaptığı ilk açıklamalarda Taliban, eğitim yasağı da dahil olmak üzere kadın haklarını kısıtlayan bazı politikalarını gevşeteceğinin sinyalini verdi. Ancak durum böyle olmadı ve okulların yeniden açılacağı gün geldiğinde, Sajida ve diğerleri, Taliban’ın uzun süredir devam eden kısıtlamalarını sürdürmeyi ve rejimin uluslararası güvenilirlik arayışında daha fazla ideolojik esneklik göstereceğine dair her türlü iyimserliği ortadan kaldırmayı amaçladığını anladı. . Taliban, kız çocuklarının okula gitme yasağını sürdürmenin yanı sıra, kadınların toplum içindeyken tepeden tırnağa örtünmelerini emretti ve ev dışında çalışmalarını, bir erkek velisi olmadan yurtdışına seyahat etmelerini ve protestolara katılmalarını yasakladı.

Profesyonel sınıf için yetiştirilen bir nesil kız için, Taliban’ın kısıtlamaları, en eski anılarından beri kurdukları hayalleri paramparça etti veya en azından erteledi.

Orta sınıf bir Şii ailede dünyaya gelen Sajida, her zaman bir üniversite eğitimini tamamlayacağını ve bir gün anne ve babası yaşlandıklarında onlara bakabilecek kadar para kazanacağını varsaymıştı.

“Ailem beni umut ve korkuyla büyüttü” dedi. Taliban’ın önceki yönetimi altında büyüyen önceki nesil kız çocuklarından mahrum bırakılan haklardan yararlanacağını umarak; Ülkenin bir gün “kızların insan toplumunun yarısını oluşturduğuna inanmayan” insanların gücü altına girebileceği korkusu.

7 yaşında okula gitmeye başladı ve kısa sürede okumaya aşık oldu, eline geçen her romanı yuttu.

Sajida, “İyi bir yazar olmak ve toplumumun yaralarını ve kötü durumunu düşünmek için Fars edebiyatını incelemeyi planlıyordum” dedi.

Taliban’ın iktidardan uzaklaştırılmasından sonraki yıllarda bile Sajida, militan grupların Kabil çevresindeki okullara ve akademik merkezlere düzinelerce saldırısına tanık oldu.

Mayıs 2021’de IŞİD bir Şii kız okulunu bombaladı, en az 90 kızı öldürdü ve 200 kişiyi de yaraladı.

Şiddete maruz kalma riskine rağmen okula devam etti, geçen yıl Taliban Kabil’i ele geçirmeden ve liseyi bitirme ve üniversiteye gitme umutlarını havada bırakmadan önce 11. sınıfı bitirdi.

Kaderdeki ani değişim, kızlarının mesleki başarı fırsatlarını güvence altına almak için yıllarını ve birikimlerini harcayan ülke çapındaki ebeveynleri harap etti.

Kabil’in 150 kilometre batısındaki Güneydoğu Gazne vilayetinde İbrahim Şah, çocuklarını okula göndermek için yeterli parayı kazanmak için yıllarca el emeği yaptığını söyledi. 25 yaşındaki kızı Belqis, bir yıl önce, Taliban’ın kontrolü ele geçirmesinden sadece aylar önce üniversiteden mezun oldu. Ülkesi için bir memur olarak çalışmayı ve büyük hayaller kurmak için yetiştirilen kızlar nesline rol model olmayı arzulamıştı. Şimdi ne yapacağını bilmiyor. Taliban’ın dönüşü “Afgan kadınları ve kızları için karanlık bir gündü” dedi.

Taliban’ın politikalarına tepki olarak, BM Güvenlik Konseyi Özel bir toplantı düzenledi ve “Taliban’ı eğitim hakkına saygı duymaya ve daha fazla gecikmeden tüm kız öğrenciler için okulları yeniden açma taahhütlerine uymaya” çağırdı. bu Avrupa Birliği ve ABD de kınama yayınladı.

Cenevre’deki BM İnsan Hakları Ofisi sözcüsü Liz Throssell, BuzzFeed News’e verdiği demeçte, Taliban “yetkililer defalarca tüm kızların okula gidebileceği konusunda kamuoyuna güvence verdi” dedi. “Onları bu taahhüdü yerine getirmeye ve ülke genelinde her yaştan kız çocuğunun güvenli bir şekilde sınıflarına dönmelerine izin vermek için yasağı derhal tersine çevirmeye çağırıyoruz.”

Yasağa yanıt olarak, Dünya Bankası Mart ayında Afganistan’da “eğitim, sağlık ve tarım sektörlerindeki acil ihtiyaçların yanı sıra toplumun geçim kaynaklarını desteklemeyi” amaçlayan dört proje için 600 milyon dolarlık finansmanı yeniden gözden geçireceğini duyurdu.

Uluslararası baskının ortasında, Taliban kız okullarına yönelik politikasını tartışmak için sekiz üyeli bir komisyon kurduğunu duyurdu. BuzzFeed News’e konuşan Sajida ve diğer dört kız, rejimin sınıflarına dönmelerine izin vereceğine dair şüphelerini dile getirdiler.

İçeriğe ait kaynak URL

Bilgilendirme portalı, kişilerin herhangi bir konuda artık yeterince bilgi sahibi olmadıklarını düşündükleri zaman, o konuda araştırma yapmalarını sağlayacaktır.

Örneğin, bir yerel gazete veya internet sitesindeki haberleri yapan kişiler için, bilgilendirme portalına kayıt olma zorunluluğu getiriliyor.

Kişilerin bilgilendirme portalında izledikleri içeriklerden elde ettikleri sonuçlardan memnun kaldıkları durumda, o içerikleri sosyal medya hesaplarında paylaşabilirler.

Kişilerin bilgilendirme portalındaki izledikleri videoları, çizimleri, animasyonları beğendikleri durumda, bu içerikleri bloglarına ekleyebilirler.

Genel kültür bilgisi, bir toplumun ortak değerlerini, inançlarını, geleneklerini, yasalarını, tarihini, dillerini, kültürünü ve diğer toplumsal özelliklerini içerir. Çoğu durumda, genel kültür bilgisi, herhangi bir ülkenin milli kültürünü de içerir. Örneğin, Türkler, Türk kültürünü bilirler; Amerikalılar, Amerikan kültürünü bilirler.

Genel kültür bilgisinin amacı, toplumun ortak değerlerini, inançlarını, geleneklerini, yasalarını, tarihini, dillerini, kültürünü ve diğer toplumsal özelliklerini öğrenmektir. Bu amaçla, genel kültür bilgisi, ülkenin tüm bölgelerinde yaşayan insanların yaşam biçimlerini, kültürlerini, dillerini ve diğer özelliklerini içerir. Genel kültür bilgisi, ülkenin tüm bölgelerindeki insanların ortak yönlerini ve farklılıklarını ortaya koyar.

Genel kültür bilgisi, ülkenin tarihi ile ilgili bilgileri içerir. Tarih, bir ülkenin geçmişte yaşadığı olayları anlatır.

Geniş bilgi edinme, insanın kendini geliştirmesi ve bilgi birikimini artırmak için yaptığı çabalardır. İnsanlar geniş bilgi edinmek için kendilerini sürekli geliştirmelidirler. Bunun için her türlü kaynağa ulaşmaya çalışmalıdırlar. İnsanlar geniş bilgi edinmek amacıyla kitap okumalı, dergi ve gazeteler okumalı, internette araştırmalar yapmalıdır. Geniş bilgi edinmenin yanında, bilgi birikimini artırmak için de çalışmalıdır. İnsanlar, kendilerini geliştirmek ve bilgi birikimini artırmak için her türlü kaynağa ulaşmalıdırlar. Bunlar; kitaplar, dergi ve gazeteler, internet, bilimsel toplantılar ve konferanslar, seminerler, kurslar, çalıştaylar, panel ve forumlar, bilimsel araştırmalar, ödevlerdir.

İş hayatında başarılı olmak istiyorsanız, geniş bilgi edinmenin önemini bilmelisiniz. Bu konuda uzman kişilerle iletişime geçebilir, yazılı kaynaklardan yararlanabilirsiniz.

Teknoloji, en basit tanımıyla bilim ve sanatla uğraşan kişilerin kullandığı araçların topluluğudur. Teknoloji, bugünkü modern dünyada hayatın her alanında kullanılmakta ve hayatı kolaylaştırmaktadır. Örneğin, sağlık sektöründe teknoloji sayesinde hastaların tedavisinde çok büyük ilerlemeler kaydedilmiştir. Hastalar için artık çok küçük bir cerrahi işlem bile yapılabilmektedir. Ayrıca, sağlık sektöründeki teknolojik gelişmeler sonucunda hastaların tedavisinde kullanılan ilaçlar, koruyucu araçlar gibi çok önemli gelişmeler kaydedilmiştir.

Teknoloji hakkında yazılmış birçok makale bulmak mümkündür. Ancak, teknoloji konusunda yazılmış makalelerin çoğunluğu genellikle teknoloji ile ilgili olumlu yönleriyle ilgilidir. Teknolojiye karşı olumsuz görüşleri yansıtan yazılar ise oldukça nadirdir. O nedenle, teknolojiye karşı olumsuz görüşleri olanların da bu konudaki yazıları okumaları gerekir.

There is no doubt that the internet has made our lives easier in many ways. We can now easily communicate with others around the world, access information, and purchase items without ever having to leave our homes. However, with this increased convenience comes a certain level of risk, as the internet can also be used to steal our personal information or to scam us out of our hard-earned money.

For this reason, it is important to be aware of the risks associated with using the internet and to take steps to protect yourself. One of the best ways to do this is to use a reputable antivirus program and to keep your computer’s software up to date. You should also be careful about what information you share online, and never provide your personal information or banking details to a site that you do not trust.

Another important thing to keep in mind is the importance of cyber security. This is the practice of protecting your online privacy and security, and includes things like using strong passwords and encrypting your data. By taking these steps, you can help protect yourself from online threats and keep your information safe.

Overall, the internet is a great tool that can make our lives easier, but it is important to be aware of the risks involved and to take steps to protect yourself.

Webustam.net.tr içerikleri Creative Commons Belgesi koruması altındadır.

Bu bölümde aşağıdaki tüm lisansın bir özeti yer almaktadır.

Şunları yapmakta özgürsünüz:

Paylaşma—Bu eseri her boyut ve formatta paylaşabilir — kopyalayabilir ve çoğaltabilirsiniz,

Yayım tarihi
wiki olarak sınıflandırılmış

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir